COPD - Diagnose en opvolging

COPD, ook wel chronische bronchitis of emfyseem genoemd, is een aandoening waarbij de luchtwegen chronisch ontstoken en vernauwd zijn. De belangrijkste oorzaak van COPD is het roken van tabakprodukten.

Bij COPD is een vroege diagnose van uitermate groot belang: hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, des te eerder kan worden ingegrepen wat tot een aanmerkelijk betere prognose leidt.

RDSM biedt u de volgende oplossingen voor de diagnose en de opvolging van COPD.

Diagnose

Spirometers

COPD wordt typisch opgespoord met behulp van spirometer. Gezien het belang van een vroege diagnose wordt aangeraden om elke roker ouder dan 40 jaar minstens éénmaal per jaar een spirometrie te laten doen.

RDSM biedt een volledig gamma hoogkwalitatieve spirometers aan die voldoen aan de laatste spirometrie richtlijnen.

Saturatiemeters

Voor het opsporen van COPD exacerbaties biedt een saturatiemeter een toegevoegde waarde.

Een nachtelijke saturatiemeting kan aangewezen zijn bij COPD patiënten.

RDSM biedt een volledig gamma saturatiemeters en saturatiemeters met geheugen aan.

Opvolging

Spirometers

COPD patiënten kunnen opgevolgd worden met behulp van homecare spirometers. In tegenstelling tot de opvolging van astma heeft een piekstroommeter weinig waarde voor de opvolging van COPD patiënten. Belangrijker zijn de éénsecondewaarde (FEV1) en de 25-75 waarde (FEF25-75).

Saturatiemeters

Meer en meer COPD patiënten schaffen zelf een saturatiemeter aan voor het opvolgen van hun ziekte. Dit om exacerbaties tijdig te ontdekken.

Telegeneeskunde

RDSM biedt een telegeneeskunde oplossing aan voor het opvolgen van COPD patiënten. Zowel onze diagnostisch spirometers als sommige homecare modellen kunnen gelinkt worden aan het WiPaM telegeneeskunde platform.

Dit laat aan artsen toe om de resultaten van hun patiënten van op afstand op te volgen en te delen met andere gezondheidsmedewerkers die de patiënt opvolgen.

Telegeneeskunde bij COPD heeft een bewezen gunstig effect op de gezondheid van de patiënt en de kosten van de gezondheidszorg.

"Feit is, hoe dan ook, dat spirometrie waardevoller is dan een ECG om de premature dood na een hartaanval te voorspellen en daarvoor een deel zou moeten zijn van het doktersonderzoek."

Thomas L. Petty
français | english