Spirometrie en COVID19

27/10/2021

Spirometrie en COVID19

Spirometrie in COVID19 tijden is geen evidente zaak. De European Respiratory Society (ERS) heeft daarom richtlijnen gepubliceerd voor het uitvoeren van spirometrie in tijden van pandemie.

Men onderscheidt 3 periodes:

  1. Pandemische fase
    hoge prevalentie in de gemeenschap: enkel urgente en essentiële spirometrietesten worden uitgevoerd
  2. Post-piek fase
    lage prevalentie van de ziekte: terug testen, mits extra voorzorgsmaatregelen
  3. Post-pandemische fase
    de verspreiding van de ziekte is onder controle: terugkeer naar pre-COVID standaarden

De ERS legt voor fases 1 en 2 sterke nadruk op desinfectie en bescherming van de gezondheidswerkers die de test afnemen.

Spirometrie Filters

Het gebruik van spirometriefilters is onontbeerlijk!

Filters beschermen niet enkel het materiaal tijdens de test, maar het membraan in de spirometriefilter zorgt er ook voor dat de omgeving wordt beschermd: aerosolen zijn immers een belangrijke bron van infectie en de filters houden deze tegen. Daarom is het ook nodig om filters te gebruiken indien men met wegwerpsensoren werkt: deze sensoren vermijden niet dat de omgeving niet wordt besmet via aerosolen!

Spirometer steriliseren

Het steriliseren van het materiaal is ook belangrijk. Voor turbinespirometers zoals SpiroConnect wordt aangeraden om de turbine uit het toestel te halen en onder te dompelen in een oplossing van het product Perasafe in koud water. Dit poeder werkt steriliserend en zorgt ervoor dat de turbine volledig ontsmet wordt.

Let er wel op dat u de turbine niet op een radiator te drogen legt of in heet water legt: ze verdraagt geen warmte! Gewoon aan de lucht laten drogen is het devies.

français | english