Sneltesten - Teststrips

RDSM verdeelt een uitgebreid gamma meetapparaten voor bloed chemie waarden. Met een simpele vingerprik kan u met deze toestellen op een snelle en eenvoudige manier glycemie, cholesterolemie, hemoglobinemie en uricemie bepalen. Ook sneltesten voor het opsporen van ziektes behoren tot ons gamma.

COVID-19 sneltest AMP
COVID-19 sneltest AMP

De AMP COVID-19 antigen sneltest is de sneltest met de beste specificiteit en sensitiviteit op de markt. De test is goedgekeurd door het FAGG.
Lactaatmeter
The EDGE Lactaatmeter

The Edge lactaatmeter meet het bloedlactaatgehalte. Geheugen voor 300 lactaatmetingen. Zeer betrouwbaar volgens onafhankelijke studies en goedkope strips.
COVID-Influenza sneltest
COVID-19 - Influenza sneltest AMP

De AMP CoV-2 Ag - Flu A+B sneltest laat toe om met 1 staalname zowel SarsCov te detecteren als influenza A en B en geeft resultaat in 15 minuten.
COVID-19 IgG/IgM
COVID-19 IgG/IgM sneltest

De sneltest COVID-19 IgG/IgM detecteert antilichamen in het bloed. De test toont op die manier afweer aan tegen het COVID-19 virus.
Virus collectie kit
COVID-19 Virus Collectie en Transport

Met de virus collectie kit is het mogelijk om om monsters te verzamelen voor de analyse van Covid-19. Ontworpen volgens de WHO aanbevelingen.
Zwangerschapstest
Urinaire Zwangerschapstest

Urinaire Zwangerschapstest: uiterst gevoelig en volledig terugbetaald. Snel resultaat, hoge sensitiviteit en specificiteit, gebruiksvriendelijke sneltest
Teststrips
Teststrips - sneltesten

Sneltesten voor biochemische en drugscreen teststrips: Infectiologie , gynecologie, bacteriologie, cardiologie, oncologie, latexallergie, drugtesten,...
Cardio Bloedtest
Myoglobine/CK-MB/Troponine bloedtest

Diagnostische bloedtest voor myoglobine, ck-mb en troponine, voor snelle detectie van myocard infarct en betere opvolging en prognose post-infarct.

Wat is een sneltest?

covid19 sneltest

Een sneltest is, in tegenstelling tot een laboratoriumtest - zoals oa. een PCR-test, een test die een zorgverstrekker of een patiënt toelaat om zelf een snelle meting uit te voeren. Men noemt dit ook wel een POCT test (Point of Care Test).

Sneltesten worden vaak gebruikt voor het opsporen van biochemische waarden in het bloed, urine of een andere lichaamsvloeistof en voor het opsporen van tekenen van infectie.

Met de coronacrisis zijn de sneltesten voor het opsporen van COVID19 antigenen op korte tijd enorm wijdverspreid in gebruik geraakt.

Soorten sneltesten

Sneltesten bestaan in verschillende vormen. Er bestaan sneltesten die met een elektronisch toestel werken (zoals een glucometer of lactaatmeter) en er bestaan er die werken met een testcassette (zoals de COVID19 testen).

Bij de COVID19-testen maakt men vaak nog het onderscheid tussen sneltesten (in striktere zin: voor gebruik door zorgverstrekkers) en zelftesten (die door patiënten zelf kunnen gebruikt worden).

Daarnaast kan men sneltesten onderverdelen op verschillende manieren:

Volgens staalname

  • urinetesten
  • bloedtesten
  • speekseltesten
  • nasale testen
  • (oro- of naso-)faryngeale testen
  • stoelgangtesten

Volgens te meten parameter

  • biochemische testen: sporen lichaamseigen stoffen in het bloed op, zoals mineralen (calcium, magnesium,...), eiwitten, vetten (cholesteroltesten), suikers (vb. glucose bij diabetes), hormonen (zoals voor zwangerschapsdetectie).
  • antigeentesten: sporen moleculen op die zich op een ziekteverwekker bevinden
  • antilichaamtesten: sporen afweermoleculen op die door het lichaam worden aangemaakt

Interpretatie sneltest

Sneltesten kunnen erg nuttig zijn en geven meestal goede resultaten, maar zijn minder gevoelig dan de laboratoriumtesten. Bij bijna elke sneltest zal informatie zitten over de sensitiviteit en specificiteit van de test:

Sensitiviteit sneltest

Sensitiviteit (gevoeligheid) geeft aan van hoeveel positieve personen ook echt een positief resultaat krijgen. Als er bijvoorbeeld een sensitiviteit is van 95% betekent dit dat de test 95% van alle positieven ook als dusdanig zal bestempelen. Dit betekent ook dat er 5% vals-negatieven zijn (een negatief resultaat terwijl de test eigenlijk positief had moeten zijn).

De sensitiviteit geeft dus de performantie van de test aan om positieven eruit te halen.

Specificiteit sneltest

Specificiteit is het percentage correct negatieve resultaten van de test. Als de test een specificiteit heeft van 90% betekent dit dat er bij elke 100 geteste personen die de aandoening niet hebben, er toch 10 zullen zijn die een positieve test afleggen (dus 10% vals-postieven).

français | english