Electrocardiogram: een onmisbaar instrument voor de huisarts

21/09/2021

Een electrocardiogram toestel is een toestel dat het ECG registreert en bijgevolg een onmisbaar instrument in de huisartsenpraktijk. De grote aantallen hartproblemen zijn daar niet vreemd aan.

Na de introductie van de eerste spirometer was het dan ook een logische stap om een electrocardiogram aan ons gamma toe te voegen. In de jaren 1990 bestonden er al PC gekoppelde electrocardiogrammen, maar de meeste ECG's die men op de computer kon aansluiten waren niet al te gebruiksvriendelijk en bovendien erg duur.

Ecaps-12

exaps-12
Ecaps-12

Eén van de eerste electrocardiograms die werden aangeboden was de Ecaps-12 van Nihon Kohden, een vol-automatisch ECG-toestel dat met één druk op de knop een 12-kanalig ECG afnam en daarvan meteen ook de interpretatie afdrukte op thermisch papier. De aankoopprijs van 169.000 BEF (ongeveer € 4.225,-) was vrij fors, maar de verkoop ervan liep ontzettend goed.

We werden toen ook heel regelmatig geconfronteerd met de vraag of we het oude electrocardiogram van de artsen wilden overnemen. In de meeste gevallen ging het om een loodzware, balkvormige Hellige, die met vier perifere elektroden was uitgerust. Maar het ECG-toestel had slechts één precordiale elektrode die bevestigd was aan een rubberen peer. Om de twaalf ECG-afleidingen te bekomen moest de arts de elektrode telkens verplaatsen om ze door het indrukken van de rubberen peer op de juiste plaats van de borstwand te bevestigen. De 12 ECG-afleidingen liepen er dan één voor één uit. Nogal evident dat dit een tijdje in beslag nam.

Gezien het geen gedigitaliseerd toestel was en het dus niet met een interpretatie-programma was uitgerust, moest de arts zelf zijn diagnose stellen. Het nieuwe electrocardiogram toestel Ecaps-12 leverde dus niet alleen een enorme tijdwinst op, want het ECG rolde er al uit enkele seconden na indrukken van de starttoets, bovendien gaf het een gevalideerde interpretatie van het afgenomen ECG.

Biologic

Enkele jaren later kregen we de alleenverdeling van het 12-kanalig ECG-toestel Biologic. Dit ECG-toestel werd ontwikkeld door de Belgische huisarts Luc Frisch. Het kon via een glasvezelkabel aan de seriële poort van de PC gekoppeld worden, waardoor men de 12 kanalen in realtime op het PC-scherm kon volgen. Bovendien was het een betaalbare ECG-monitor. Het betrouwbare interpretatieprogramma werd door een Iraanse specialist geschreven die op dat ogenblik in België verbleef. Op zeker moment besliste de Europese Commissie echter dat alle toestellen voor medisch gebruik het CE-label moesten dragen en de audit daarvoor was met de toenmalige prijs van 250.000,- BEF een zware financiële aderlating. Dokter Frisch besliste om deze kost niet meer te investeren, wat meteen ook het einde betekende van het ECG-toestel Biologic. Bovendien moesten er aan de software aanpassingen en updates gebeuren en de ontwikkelaar daarvan was inmiddels teruggekeerd naar zijn heimat Iran.

CardioFlex ECG

Intussen heeft de tijd niet stilgestaan. De electrocardiogram toestellen werden steeds performanter en goedkoper, de software steeds gebruiksvriendelijker en beter. Sinds 2002 verkopen we CardioFlex ECG, een toestel dat nog steeds voorop loopt op het gebied van mogelijkheden en gebruiksgemak.

français | english